Return to site

Welk nieuws had Apple voor app developers?

Keynote over Operating Systems

De Apple WWDC keynote in juni is altijd spannend voor Apple liefhebbers en app developers. Want op die keynote kondigt Apple haar nieuwe devices, gadgets, veranderingen en verbeteringen van de Operating Systems aan. Uiteraard zat Axel Roest, hoofdmeester van The App Academy, samen met zijn collega docenten, trainers en studenten te kijken. In totaal negentig developers van CocoaHeads, een Nederlandse groep van iOS en Mac developers, kwamen in Amsterdam Noord samen om te kijken naar de livestream van de WWDC2016.

Was er veel nieuws tijdens de keynote voor developers wat betreft TV apps, mobile apps voor iPhone en iPad en de iWatch?
"Laat ik beginnen met een tip voor aankomende app developers. Vroeger was de Keynote interessant voor app ontwikkelaars, omdat er uitgelegd werd wat Apple's vernieuwingen betekenden voor developers. Maar de keynote is de laatste twee keer meer en meer gericht op consumenten en journalisten. Je krijgt een zaal met 90 developers niet juichend uit de stoel als je hoort dat iMessage opengesteld wordt in iOS10 voor programmeurs en je daarna een demonstratie ziet hoe je rondvliegende ballonen en vuurwerk in de achtergrond van sms'jes kunt implementeren. Of dat je je eigen ontworpen stickers kunt toevoegen. Uiteraard is het best nieuws, maar programmeurs hebben andere prioriteiten dan plakplaatjes en ballonnen. Daarom kijken wij een paar uur later ook naar de Platforms State of the Union. Dat is een keynote voor programmeurs die over de innovatie van iOS, macOS, tvOS en watchOS gaat en dieper ingaat op de materie. Als developer kun je daar veel beter naar kijken om te begrijpen welke vernieuwingen Apple heeft doorgevoerd waarmee wij kunnen werken."

Laat ik de vraag dan opnieuw stellen: Was er veel nieuws tijdens de Platforms State of the Union voor developers wat betreft TV apps, mobile apps voor iPhone en iPad en de iWatch?
"Het was een beetje de keynote van de Operating Systems. Er komt een nieuwe versie van OSX, Sierra, wat trouwens weer macOS gaat heten. Sierra is misschien niet meteen van direct belang voor app bouwers, maar de computer en de mobiele devices kunnen straks beter met elkaar communiceren. Zo slaat je laptop uit de slaapstand als je je telefoon beweegt, want de Mac ziet dat die iPhone bij jouw hoort. Gemak dient de mens, toch (lacht)?"
"Apple opent met de release van iOS10 in de herfst, een aantal essentiële apps voor programmeurs. Ik vind de toepassing van Siri wel één van de belangrijkste. Dat betekent dat wij middels spraak apps kunnen aansturen en daarmee ook gebruik kunnen maken van de Siri-bibliotheken. In plaats van bijvoorbeeld de precieze zinsnede: 'Zoek alle kikkers in de encyclopedie' gaat een app ook begrijpen als iemand zegt: 'Sla de encyclopedie open en ik wil alle kikkers zien'. Dat scheelt uren programmeren. Verder kunnen Maps en iMessage middels api's benaderd worden. Met Maps kun je uiteraard veel dingen plaatsen op plattegronden en koppelingen maken met bijvoorbeeld restaurant reserveringen of autoverhuur, zoals Apple liet zien in de presentatie."

Is de toepassing van Siri ook niet erg fijn voor tvOS?
"Zeker, programmeren voor tvOS is niet altijd even gemakkelijk omdat je maar een beperkte afstandbediening hebt. Siri is daarom belangrijk, maar Apple heeft ook aangekondigd dat er een afstandbediening app komt voor de iPhone voor Apple TV, dat is ook handig voor multi-gamen. Verder heb je dan meteen een toetsenbord en ben je af van het aanklikken met de afstandbediening van letters op je televisiescherm.
tvOS heeft in Nederland misschien nog niet zo'n vlucht genomen. Maar sinds een half jaar kunnen developers apps bouwen voor Apple TV. In totaal zijn er in 6 maanden ruim 6000 apps ontwikkeld, dat is best veel."

Ik begreep ook dat Xcode, de ontwikkelomgeving voor apps, op de schop is genomen?
"Xcode wordt enorm verbeterd, dat zal veel frustratie wegnemen. Ten eerste is de Interface Builder opgeknapt. Tot nu kun je wel inzoomen, maar dan kun je niet werken in de interface. Die moet altijd op 100% staan. Als je dus voor een scherm moet programmeren, is het niet eenvoudig te zien waar je aan het werk bent. Maar straks kun je dan eindelijk inzoomen of uitzoomen en verder gaan met coderen. Dat is een enorme verbetering. Ten tweede is Xcode opengesteld voor extensies van derden. Alcatraz had Xcode al gehackt zodat je plugins van derden kunt gebruiken als programmeur, dat maakt je werk eenvoudiger. Maar eens in de zoveel tijd draaide Apple de pluginbank de nek om en was je alles weer kwijt. Nu is dat officieel gemaakt en mogen niet-Apple programmeurs plugins aanbieden voor Xcode. Ten derde is het eenvoudiger geworden om voor meerdere devices een app te bouwen. Je hebt zoveel verschillende schermformaten waar je rekening mee moet houden als je een app ontwikkeld. Nu is er een visuele oplossing bedacht waarmee je meteen overzicht hebt."

"Als laatste verbetering in Xcode wordt het probleem met Provisioning verbeterd. Als developer heb je allemaal een Apple certificaat nodig als je aan een project werkt om iets op een device te zetten. Maar die certificaten willen wel eens ruzie maken met elkaar. Dan is er wel een Fix-button, maar dat betekent in de praktijk dat je computer dan zegt 'laat ik het even voor jou fixen', met als resultaat dat de andere certificaten niet meer werken, dan kunnen je collega's niets meer doen. Apple komt met een oplossing hiervoor. Ik denk dat alle app developers, projectmanagers en opdrachtgevers hier erg blij mee zijn. Dit gaat zoveel ontwikkel uren schelen, want als het eenmaal fout zit, duurt het uren voordat je verder kunt werken."

 

Mij viel tijdens de WWDC keynote op dat Tim Cook, CEO van Apple, constant het belang van developers benadrukte. Waarom zijn developers zo belangrijk voor Apple?
"Apple heeft developers nodig die software en apps bouwen voor Apple devices, dat maakt hun apparaten aantrekkelijk. Dat kan Apple uiteraard niet allemaal zelf maken. Daarom will ze dat er zoveel mogelijk mensen apps bouwen voor hun iPhone, iWatch, iPad, Apple TV maar ook voor hun computers. Twee jaar geleden lanceerde Apple de nieuwe programmeertaal Swift en daarmee wordt langzamerhand Objective-C vervangen. Die taal is niet heel erg moeilijk om te leren en krijgt in de herfst weer een update. Er gaan nog meer Objective-C Frameworks en Classes verdwijnen. Daarmee wordt de syntax steeds beter leesbaar en is het een taal die voor huidige en toekomstige programmeurs erg aantrekkelijk wordt."

Cook kondigde ook de gratis app Swift Playground aan. Een Swift cursus voor kinderen die op de iPad gaat draaien.
"Het is een manier om de nieuwe generatie programmeurs aan je te binden. Swift Playground is best groot nieuws, de lessen bevatten de basis hoe je tekst, graphics en video programmeert in apps. Het ziet er speels en aantrekkelijk uit voor kinderen en jongeren. Een prima tool waarmee ze in het basis- en voortgezet onderwijs mee aan de slag kunnen. Ik denk ook dat Swift een belangrijke programmeertaal wordt. In GitHub, waar je met groepen ontwikkelaars aan projecten kunt werken, is Swift de meest besproken programmeertaal op het moment."

Jij hebt vast een hoop werk door al die veranderingen als hoofddocent van The App Academy?
"De meeste veranderingen komen pas in de herfst, dus ik heb genoeg tijd om alles goed te bestuderen. Alle belangrijke veranderingen voor app development gaan we verwerken in ons curriculum, zodat onze studenten geheel op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Dat moet ook als je goeie app bouwers wilt afleveren als school. The App Academy levert goeie junior app developers af, omdat we mensen niet alleen maar theoretisch onderwijzen, maar ze meteen apps laten bouwen zodat ze bij ons al praktijk ervaring opdoen." 

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK