Return to site

The App Academy start met Android development bootcamps

 

· Bootcamps

The App Academy, de school die bootcamp trainingen verzorgt voor mobile app development, gaat haar lesprogramma uitbreiden. Tot voor kort gaf de Amsterdamse programmeerschool alleen les in Swift om apps voor Apple’s iOS platform te leren bouwen. Nu kunnen studenten bij The App Academy ook terecht voor Android app development.

Helemaal nieuw is het niet voor The App Academy. In het verleden, toen de school nog voornamelijk inhouse workshops gaf bij bedrijven, werden er al Android trainingen gegeven. Maar niet eerder konden studenten terecht voor een bootcamp van drie maanden. "De wens was er eigenlijk al lang om ook Android bootcamps te geven," zegt oprichter Martijn Wuite. "Wij zijn een school die zich richt op native mobile app development. Dan ligt het voor de hand om naast iOS ook bootcamps voor Android te geven."

Meer Android smartphones dan iOS, maar bijna evenveel apps
Google’s besturingssysteem Android is de dominante factor in de markt. In Europa heeft Android een marktaandeel van 76,6 procent tegenover 20,9 procent van iOS. In Nederland is dat niet veel anders: 74 procent Android en 26 procent Apple, volgens een Multiscope onderzoek onder smartphone gebruikers in Nederland. Daar moet bijgezegd worden dat iPhone en iPad gebruikers per persoon wel meer apps gebruiken. Zo zijn er in Google Play 2,2 miljoen apps te vinden en in de App Store ruim 2 miljoen app, terwijl er meer dan drie keer zo veel Android-gebruikers in Europa zijn.

Grote vraag naar app ontwikkelaars
De markt schreeuwt om ontwikkelaars, er zijn er gewoonweg veel te weinig. En dat tekort zal voorlopig nog alleen maar groter worden omdat mobiel app gebruik explosief blijft groeien ten opzichte van desktop, laptops en mobile web gebruik. Google heeft zelf al een curriculum geschreven dat gedoceerd wordt op een coding academy in de VS, om zo het tekort aan programmeurs te lijf te gaan. Martijn Wuite over zijn lesmethode: "Wij hebben een eigen curriculum dat ontwikkeld is in samenwerking met een expertise partner van ons. We werken samen met Pixplicity, een mobile agency dat al jaren apps bouwt voor een reeks grote internationale bedrijven. Zij kennen de Android-markt als geen ander. En omdat wij veel expertise hebben als één van de weinige programmeer scholen in Europa die met het bootcamp model werkt, lag het voor de hand om samen te gaan werken."

App development in de praktijk brengen
De opzet van de Android-bootcamp is niet veel anders dan de iOS-variant die The App Academy al jaren gebruikt. Het is een curriculum van 12 weken, waar in de eerste 4 weken de basis van Android en de SDK wordt geleerd, waarna er eerst een team app wordt gebouwd en later in tweetallen er voor business partners een prototype app wordt ontwikkeld. Zo leren de studenten om met opdrachtgevers te werken en op tijd een project op te leveren. In het curriculum is ook ruimte voor UX-design, Agile/Scrum en backend integratie. "Veel software trainingen zijn gebaseerd op de theorie van software ontwikkelen. Wij besteden uiteraard ook aandacht aan de theorie, maar laten onze studenten zo snel en zo veel mogelijk hands-on werken aan app projecten, zodat zij direct praktijkervaring opdoen. Zonder deze praktijkervaring bouw je geen competenties op, die nodig zijn om job-ready te zijn na 12 weken.” aldus Wuite.

Leren programmeren is kwestie van doorzetten en hard werken
Is voorkennis van app development nodig of moet je al kunnen programmeren om een bootcamp te kunnen doen bij The App Academy? "Nee," zegt Martijn Wuite. "Het is wel handig als je al een programmeertaal onder de knie hebt, maar analytisch en logisch inzicht plus een flinke dosis doorzettingsvermogen is het allerbelangrijkste om aan boord te hebben. Wij leren studenten programmeren vanaf de basis. Er lopen altijd twee trainers in de klas rond, die zelf veel ervaring hebben als app developer. Zij leren je programmeren. Met een studiebelasting van gemiddeld 50 uur per week is het een kwestie van doorzetten en hard werken gedurende de bootcamp."

Heb je interesse in de Android bootcamp, neem dan contact op voor een persoonlijk, verkennend gesprek of geef je op voor de Open Dag op zaterdag 15 oktober.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK