Return to site

Stijgende vraag naar mobile app developers

Arbeidsmarkt medio 2015

Vacatures genoeg, alleen zijn er geen developers die ze kunnen vervullen

De crisis zou over zijn, althans dat willen diverse media ons doen geloven. Want bij lange na is er nog geen einde aan de hoge werkloosheid. De arbeidsmarkt kampt met veel problemen en werkzoekenden komen maar mondjesmaat aan het werk. Vreemd genoeg zijn er wel vacatures, vooral in de ICT (bijna 40.000), maar ze kunnen niet vervuld worden omdat er geen mensen zijn die de juiste knowhow en ervaring hebben. Een paradoxale situatie die niet zomaar te keren is.

Mismatch in ICT, veel vraag naar hoogopgeleid ICT-personeel. The App Academy leidt app programmeurs op.

Zowel UWV als ING presenteerden eind vorig jaar onderzoeken naar de werkloosheid. Conclusie: er is een mismatch tussen onderwijs en de vraag naar personeel in het bedrijfsleven. En, schrijft het UWV in haar rapport: "In diverse sectoren zijn er bovendien zorgen over de beschikbaarheid van personeel op het moment dat de economie blijvend aantrekt en vergrijzing leidt tot het vertrek van ervaren vakmensen." 

De werkgelegenheid in de ICT is in Amsterdam sinds de crisis alleen maar gegroeid. In 2014 werken er bijna 55.000 mensen in deze branche, 29 procent meer dan in 2007, volgens cijfers van de gemeentelijke dienst Onderzoek + Statistiek. ING bestempelde de ICT tot de nieuwe stuwende kracht van de Amsterdamse economie.  Maar waar de werknemers vandaan te halen? 

"De EU, die de zogeheten app economie stimuleert, verwacht dat er in Europa in 2018 maar liefst 2,8 miljoen developers nodig zijn om de app economie te bedienen."

App economie

De groei van mobiel internet en het gebruik van apps op smartphones en tablets vraagt bovendien straks nog meer programmeurs in een deelgebied van de ICT dat nog maar net tot ontwikkeling komt. De EU, die de zogeheten app economie stimuleert, verwacht dat er in Europa in 2018 maar liefst 2,8 miljoen developers nodig zijn om de app economie te bedienen. We zitten dus op een goudmijn, maar de mankracht het op te delven hebben we niet. 

Om hoeveel vacatures hebben we het dan eigenlijk in Nederland? Detacherings- en uitzendbureau Yacht, gespecialiseerd in onder meer hoog opgeleid ICT-personeel kwam in mei jl. met cijfers. Ieder kwartaal houd het bedrijf een beroepen- en arbeidsmarkt survey (BAS). Daaruit blijkt dat er in Nederland 16.500 vacatures open staan voor softwareontwikkelaars, de nummer 1 in hun top drie. Een hoog cijfer op een beroepsgroep die volgens de laatste CBS-telling van 2012 256.000 werknemers beslaat. 

Yacht maakt geen uitsplitsing in haar survey naar software ontwikkelaars voor app-bouw voor smartphone en tablets. Het is ook een relatief jonge tak van ICT-sport (de App Store van Apple en Google Play werden in 2008 geopend). Om enigszins een inzicht te krijgen van het aantal banen in de regio Amsterdam, gaat The App Academy periodiek een rondje maken naar vacatures voor app developers. We inventariseren de grootste vacaturesites en de app ontwikkelingsbedrijven in de regio Amsterdam. 

Top drie vacaturesites: 

1 - Glassdoor: 258 vacatures

2 - Indeed: 199 vacatures

3 - Nationale Vacaturebank: 85 vacatures

Er worden iets meer iOS ontwikkelaars gezocht dan Android developers. De top vijftien app agencies in de regio Amsterdam hebben gezamenlijk op hun eigen websites 28 vacatures openstaan, waar we tussen de verhouding iOS- en Android hetzelfde beeld zien. 

The App Academy zal periodiek een scan maken over de arbeidsmarkt in relatie tot mobile app developers. Wil je op de hoogte blijven hieromtrent, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK