Return to site

Interview met ondernemer Flip van den Bosch van Crypton

Product ontwikkeling tijdens de iOS bootcamp

· Interview,Innovation,Product Development

Flip van den Bosch, co-founder van digital agency c.q. product company Crypton vertelt waarom hij besloot bij The App Academy aan boord te komen en tijdens de bootcamp zijn eigen product te ontwikkelen.

Waarom heb jij besloten dat je specifiek iOS skills nodig had?

We hebben bij Crypton een goed extern development team, die uitstekend de backend en technische basis van onze iOS applicaties bouwt. Daarnaast hebben we een goede UI/UX designer hier in Amsterdam die de ontwerpen maakt. Echter, we misten de schakel daartussen. Een schakel die steeds belangrijker wordt wanneer je professionele apps wilt ontwikkelen. Het leek ons een goed idee als ik een bootcamp zou volgen om iOS kennis op te doen. Bij The App Academy kon ik dit in relatief korte tijd goed leren, dit was precies wat we nodig hadden.

Vertel eens wat meer over jullie product, SPONT, en over de app die je hiervoor tijdens de iOS Bootcamp hebt ontwikkeld?

SPONT is een iPad-kassasysteem dat op verschillende locaties in Nederland en België wordt gebruikt. Bij The App Academy heb ik hier een uitbreiding voor ontwikkeld, namelijk de Consumer app. In de retail merk je al dat de ouderwetse kassa steeds meer een omni-channel oplossing wordt zodat de online consument meer betrokken wordt bij het verkoop traject. In de horeca gebeurt hier nog weinig mee, terwijl er zeker voor de afhaal / lunchrooms een behoorlijke markt voor is. Wij willen hierop inspringen met de SPONT app die ik in de bootcamp heb ontwikkeld. Meer informatie over ons product SPONT is te vinden op www.spont.cash.

Is het voor jou als ondernemer slim bekeken om jezelf te leren programmeren?

Zeker weten. Voor ik begon bij The App Academy hadden wij al de visie dat de combinatie tussen veel expertise op ons Amsterdamse kantoor en een sterke externe workforce een goede basis zou zijn om snel te kunnen schakelen in een markt die zich snel ontwikkeld. Achteraf gezien is er nog een bijkomend voordeel, nl. dat je veel beter kunt communiceren met ontwikkelaars, nu ik persoonlijk ook “hun taal” spreek. De lijnen tussen ons zijn zeker korter geworden.

Heeft het toegevoegde waarde geboden om je eigen product te ontwikkelen waarmee je straks de markt op gaat?

Alle doelen zijn gehaald en we zijn allemaal erg blij met het resultaat. We kunnen niet wachten om het product echt werkend te zien. 

Welke expertise zocht je die je bij The App Academy hebt kunnen vinden? 

Het daadwerkelijk programmeren (in Swift) van een goede User Interface. Zodat we de perfecte beleving kunnen bieden aan onze gebruikers. Dit lijkt simpel, maar stiekem komt er toch heel veel bij kijken. 

Wat heb je onderschat toen je aan jouw project begon?

Xcode biedt veel tools om snel gave applicaties te bouwen. De UX designer moet echter wel weten hoe deze moeten worden ingezet. Wanneer je het namelijk net anders benaderd, houdt dat soms in dat voor de hand liggende kleine aanpassingen erg tijdrovend kunnen zijn. Hier ben ik wel eens mee in de fout gegaan. Achteraf zal het beter zijn om dit terug te koppelen naar de designer en de product owner en het dan anders te benaderen. 

Zij zullen verantwoordelijk zijn voor de backend en “the model”. Ik meer voor de opzet van “the view” en “the controller”.

Zie je in bootcamps zoals die van The App Academy een toekomst voor mensen zoals jij?

Absoluut! Je moet er wel dedicated voor kunnen gaan tijdens de bootcamp en als je daarnaast nog een bedrijf moet runnen, is het wellicht te veel. Wanneer je de mogelijkheid hebt om daarna in teamverband aan je eigen product te kunnen werken, is dit natuurlijk super waardevol en kan je het maximale eruit halen.

Wat is jullie visie over het in-house ontwikkelen van apps, de expertise lokaal kunnen bieden en het uitbesteden aan landen zoals bijvoorbeeld India?

Ons ontwikkelteam zit in India. Mensen roepen graag dat outsourcen niet meer van deze tijd is en alle grote bedrijven hier langzaam weer van afzien. Het tegenovergestelde is echter waar, het wordt alleen niet meer benoemd. De backend van apps kan snel erg complex worden. Om dit stabiel en veilig te ontwikkelen is erg veel mankracht en expertise nodig. Wij hebben dit kunnen vinden in India. Dit team zal dus altijd de expert zijn als we echt diep in de techniek gaan.

Bij het UX/UI, ontwerp, gebruiksgemak en animaties, dus de totale beleving, is dit weer volledig omgedraaid. Dit is juist iets waar wij in Nederland erg veel kennis en gevoel voor hebben, kennis die ook wereldwijd wordt ingezet. Wanneer we dat nu dus kunnen combineren bij Crypton, heb je het beste van twee kanten.

Crypton

Hoe pakken jullie dat nu aan na de bootcamp, blijf jij apps ontwikkelen? Wat wordt jouw rol binnen Crypton?

Bij het ontwikkelen van onze eigen producten, maar ook die van klanten, geloven we in de Agile aanpak. Je moet flexibel zijn in je projecten en kunnen schakelen mocht dit nodig zijn, dit geldt ook voor de bedrijfsvoering. We willen dus flexibel zijn, waardoor deze vraag lastig te beantwoorden is.

Op de korte termijn zal ik met de senior developer in India veel apps gaan bouwen. Korte lijnen ondanks de afstand zijn hier dan essentieel. Zij zullen verantwoordelijk zijn voor de backend en “the model”. Ik meer voor de opzet van “the view” en “the controller”. Met deze opzet weten wij zeker dat we mooie en professionele apps neer kunnen zetten waar onze klanten maar wij ook zelf by Crypton trots op zullen zijn. Mochten jullie het leuk vinden dan kun je meer informatie vinden over ons en ons bedrijf op www.crypton.nl.

Bedankt en succes met de lancering van SPONT.

Dank je. Jullie ook met de volgende bootcamp.

Wil jij ook mobiele applicaties leren ontwikkelen? Check out onze bootcamps of kom naar één van onze open dagen.

_CODE FOR IT!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK