Return to site

Coding bootcamps groeien hard in VS en Canada

Bootcamps zijn in het Nederlandse onderwijs geen gemeengoed, in Amerika komt deze onderwijsvorm steeds meer in zwang. Het laatste jaar is het aantal afgestudeerde studenten van bootcamps met 138 procent gestegen, volgens onderzoek van de Amerikaanse website CourseReport. Deze site is een verzameling van alle programmeerscholen ter wereld die volgens het bootcamp model werken. Aan het onderzoek hebben in total 67 instellingen in de VS en Canada meegedaan, waarbij het onderzoek 94,4 procent van de respondenten heeft bereikt. In Nederland doet alleen The App Academy, de school voor app development, bootcamp trainingen.

Bij een bootcamp krijgen we altijd beelden van heropvoedingskampen voor ontspoorde jongeren. Schreeuwende leiders die kinderen pushups laten doen en jongeren die met tandenborstels wc vertrekken moeten schoonmaken: zulke taferelen zul je niet op de tech-bootcamps tegenkomen.

Tech-bootcamps zijn kortlopende fulltime opleidingen, die studenten klaarstomen als programmeurs. Net als in Nederland kampen ook de Verenigde Staten met een mismatch op de arbeidsmarkt. Studenten die afgestudeerd zijn op hogescholen of universiteiten zijn eigenlijk nauwelijks in staat om in Silicon Valley of op vergelijkbare plaatsen aan het werk te gaan, omdat ze de vaardigheden en kennis niet hebben. In de ontwikkeling van software, websites en webtoepassingen is veel vraag naar mensen, maar geschoold personeel is moeizaam te vinden. Dit probleem speelt zich ook af in Europa.

100 procent baangarantie

Om toch snel klaargestoomd te worden voor een baan in de Silicon Valleys van de VS, kiezen steeds meer studenten voor een bootcamp. Ze worden in korte tijd opgeleid in een programmeertaal of internetdiscipline en vinden in veel gevallen een baan. Er zijn zelfs scholen die 100 procent garantie op een baan geven en de studenten pas na de opleiding laten betalen. Een booming business die naar schatting in 2015 in de VS en Canada 175 miljoen dollar gaat omzetten met 67 private onderwijsinstellingen.

Volgens onderzoek van CourseReport studeerde er in 2014 6740 studenten af op een bootcamp, naar schatting zal dit aantal oplopen naar 16.056 in 2015. Als vergelijk rekent CourseReport ons voor dat er aan Amerikaanse universiteiten 48.700 studenten afstudeerde in ict, maar niet de skills voor een baan hadden in 2014.

Bootcamp trainingen zijn nog schaars in Europa. The App Academy is de enige in Nederland en België.

Het onderzoek heeft ook de kosten in beeld gebracht. Gemiddeld kost een bootcamp 11.063 dollar met een gemiddelde duur van 10.8 weken (ze variëren van 6 tot 28 weken). Als je na gaat dat een jaartje studeren aan een Amerikaanse universiteit tussen de 5.000 en 35.000 dollar per jaar aan collegegeld kost, is dit een mooi en zeer betaalbaar alternatief voor wie developer wil worden, immers de salarissen starten ergens rond de 45.000 dollar en kunnen voor ervaren developers oplopen tot 120.000 dollar per jaar.

Voordelen Bootcamps

De voordelen van een bootcamp zijn legio. Zo is een cursus in een programmeertaal van een paar avonden vaak niet genoeg om een baan te vinden. En mocht je in modules steeds verder cursussen moet doen, ben je vaak veel geld en tijd kwijt om op het niveau te komen om interessant genoeg te zijn voor een werkgever. Een bootcamp varieert veelal van tien weken tot zes maanen fulltime op school zitten, met als voordeel ten opzichte van zelfstudie via het web, dat er ervaren docenten rondlopen die je begeleiden en je vragen kunnen beantwoorden.

In Europa zijn er nog niet veel bootcamps. Anders dan in de VS zijn we niet snel geneigd aan een private instelling te studeren. Het staat vaak voor duur, elitair en het is toch chiquer om aan een bekende hogeschool of universiteit te studeren, ook al zijn de prestaties van die instellingen niet altijd even hoogdravend. De lesprogramma’s van de traditionele onderwijsinstellingen voldoen niet aan de vraag van het bedrijfsleven. Afgestudeerden, net als in de VS en Canada, hebben gewoonweg niet de juiste kennis en vaardigheden opgedaan om in de tech aan de slag te gaan. Een bootcamp is daarom een prettige oplossing om in korte tijd wel de juiste skills onder de knie te krijgen om een baan te vinden. Het zijn in feite opleidingen die meteen voorzien in de knowhow van een vakgebied. En daarom wel aan de vraag van het bedrijfsleven voldoen.

The App Academy, enige Nederlandse bootcamp

Nederland kent maar één instelling die bootcamps geeft: The App Academy in Amsterdam. Zij richten zich op mobile app development en geven bootcamps voor iOS en Android. 85 procent van de studenten die de laatste Bootcamp deden werden door The App Academy naar een baan begeleid. Elk kwartaal start er weer een nieuwe bootcamp.

Wil je op de hoogte blijven van de Open Dagen, waar proeflessen en keynotes worden gegeven, schrijf je dan in voor de The App Academy nieuwsbrief. Daar lees je alles over app development en onze bootcamp trainingen.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK